Tazminat Davası Açma Süreci
Tazminat davalarında asıl amaç mağdur olan kişinin mağduriyetinin giderilmesidir. Bu mağduriyetin giderilebilmesi için davayı açacak kişinin mağduriyetinin ispatı oldukça önemlidir. Bu yüzden tazminat davası açma süreci hakkındaki bilgileri bu yazımızda sizler için derledik.
Maddi tazminat davalarında mağdur olan kişinin zararı somut olarak ispatlanabilmektedir. Fakat manevi tazminat davalarında kişilik hakları zarar gördüğü için kişiler yaşadığı mağduriyetin tazminini istemektedir. Hem maddi hem de manevi tazminat türünde amaç kişilerin hak kayıplarının giderilmesidir. Hak kaybının tazmin edilebilmesi için mağduriyeti yaşayan kişilerin iyi bir avukatla tazminat davası açması gereklidir.
Tazminat davası açmak isteyen kişilerin bilmesi gereken en önemli konu davanın nerede açılacağıdır.
Aşağıda sizler için tazminat davası açma süreci ile ilgili bilgilere yer verdik.
Tazminat Davaları Nerede Açılır?
Tazminat davası mağdur olan kişinin mağduriyet yaşadığı yerde ki bölge mahkemesinde açılır. Bu cümleden de anlaşılacağı gibi istediğiniz yerde tazminat davası açmanız söz konusu değildir. Bu nedenle dava açacak olan kişilerin yetkili mahkemeyi seçerken dikkat etmeleri davanın seyri açısından oldukça önemlidir.
Tazminat Davası Açma İçin Dilekçe Nasıl Yazılmalıdır?
Tazminat davası açmak için yazılması gereken dilekçe hukuk kurallarına uygun olmalıdır. Çünkü dilekçe davanın iskeletini oluşturmaktadır. Bu sebeple dilekçenin hukuk kurallarına uygun olması davanın gidişatı açısından oldukça önemli bir husustur.
Tazminat Davası Sonucunda Ne Kadar Tazminat Ödemesi Yapılır?
Tazminat davasının sonucunda ne kadar ödeme yapılacağı belirli hususlara bağlıdır. Ödenecek olan tazminatın miktarı pek çok konuyla ilişkili olarak hesaplanır. Örneğin; mağduriyete sebep olan kişinin ödeme gücü, maddi kaybın miktarı, manevi tazminat davalarında sebep olunan mağduriyetin ölçüsü, mağdur olan tarafın talep ettiği miktara göre hesaplanabilir.
Tazminat Davası Açma- Ne Zaman Açılabilir?
Tazminat davası yaşanan mağduriyetin öğrenilmesinin üzerinden 1 yıl geçmeden açılmalıdır. Kişiler haksız fiille karşılaştıktan sonra bir yıl içerisinde mağduriyetin durumuna göre maddi ya da manevi tazminat davası açmalıdır.
Tazminat Davası Lehime Sonuçlanırsa Ne Yapılır?
Davanın lehinize sonuçlanması halinde, mahkeme kararıyla mağduriyete sebep olan kişiye icra takibine başlanılır. Bu aşamada dava sırasında avukatınız olan kişiyi devreye girerek işlemlerin takibini yaparsa tazminatınızı sorunsuz bir şekilde alabilirsiniz. Tazminat ile ilgili yasal bir süreç içindeyseniz Tazminat Avukatı – İstanbul Avukat Penbe Üner Keskin ile iletişime geçin.